21 Kasım 2016 Pazartesi

Türkiye'de Nükleer Tehlikeler

Bu blogda öncelikli amacımız çevre dostu yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgiler paylaşmak olsa da, okuyucularırmızın çevreye zararı olan enerji kaynaklarını da öğrenmesini böylece yeşil enerjinin değerini daha iyi anlamasını umuyoruz. Bu kapsamda, sizlerle Türkiye'de Nükleer Tehlikenin Boyutlarını paylaşmak istedik.

Mersin'deki Tehlikeler:

  • Mersin Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 60'ını, turunçgil ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu, çilek ihtiyacının ise yarısını karşılıyor. Türkiye'deki seracılığın yüzde 42'si Mersin'de.
  • Akkuyu Koyu; Mersin ile Antalya'nın ortasında. Koyda olası bir kaza bundan Antalya'daki turizm faaliyetlerinin de doğrudan etkilenmesi anlamına geliyor. 2013'te sadece Antalya'ya gelen 12 milyon yabancı turisti göz önüne alacak olursak, bu rakam, Türkiye'ye gelenlerin yüzde 31'ine karşılık geliyor.
  • Çevre Mühendisleri Odası'na göre Akkuyu'da yaşanacak büyük çaplı kazada dört gün içinde radyoaktif bulutlar Akdeniz bölgesi, Ankara ve Konya'yı da içine alacak şekilde 300 km'lik çevreye yayılacak.

17 Kasım 2016 Perşembe

Jeotermal Enerji Nedir?

Jeotermal enerji, yerkürenin ısısının dev jeneratörler tarafından elektrik enerjisine çevrilerek, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. En önemli dezavantajları korozyon ve jeolojik bir sorunla karşılaşabilme ihtimalidir. Çünkü ısı kaynağı çoğunlukla volkanik aktivitelere yakın. Derin sondaj ve enerji yakalamalar için ileri teknolojiler geliştirmek gerekiyor; santrallerin kurulum maliyetleri de oldukça yüksek.

İzlanda'da Evler Jeotermal Enerji ile Isınıyor

Jeotermal enerjinin, dünyanın birçok bölgesinde enerji teminine olan katkısı giderek artıyor. Dünyanın en temiz ülkesi olarak tanınan İzlanda'da kullanılan enerjinin %100'ü çevreyi kirletmeyen, hidro ve jeotermal kaynaklardan elde ediliyor. Evlerin %90'ı jeotermal enerji ile ısınıyor. Aşağıda resminin yer aldığı Hverarond bölgesindeki bu jeodezik kubbenin altında jeotermal bir kuyu var; doğal kaynaklardan sürdürülebilir enerji elde etmek için kullanılıyor.

İzlanda, Jeodezik Kubbe

15 Kasım 2016 Salı

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir?
Ne zaman bir enerji krizi olsa, yenilenebilir ve çevre dostu enerji alternatiflerinden biri olan güneş hatırlanır. Örneğin güneş enerjisine yönelik bilinçli ilgi 1970-1980 yıllarında yaşanan enerji krizi döneminde de altın çağındaydı. Günümüzde enerji kullanımında çevreyi olumsuz etkilemeyen enerji türlerinin kullanımının yaygınlaştırılması düşüncesi yine ön planda. Bu aslında ortak akılın insanlığı getirdiği nokta. Evet yine, yeniden Güneş çağındayız. Bu çağın gereklerini ülke, toplum ve birey olarak yerine getirmek zorundayız. Bu yazıda güneş enerjisi, yüksek sıcaklık uygulamaları ve çeşitli elektrik üretimi sistemleri üzerinde duracağız.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir?


Günümüze değin, araştırılan konu ve geliştirilen sistemlere bakıldığında güneş enerjisinin ısıtmadan soğutmaya, buhar üretiminden, elektrik üretimine çok farklı uygulamalarda kullanıldığı görülebilir. Güneş enerjisinin en yaygın kullanım alanları arasında sıcak su hazırlama, ısıtma ve serinletme gibi çok başarılı evsel uygulamaları sayabiliriz. Fakat son yıllarda araştırmacılar güneş enerjisinin kullanım alanlarını genişletmek adına özellikle yoğunlaştırıcı sistemlerle güç üretimi üzerinde duruyorlar.

13 Kasım 2016 Pazar

Rüzgar Enerjisi Nedir?


Gözle göremediğimiz havanın bulunduğu ortamın hızlıca şeklini aldığını ve sıvılardan daha hızlı hareket ettiğini göz önünde bulundurursak havanın da aslında bir akışkan olduğunu kabul etmemiz zor olmaz. Kısaca rüzgar enerjisi işte havanın bu akışkanlığını önce mekanik enerjiye, sonra da elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. Hava hiç bitmeyeceği için de rüzgar enerjisi yenilenebilir olduğundan dolayı bir yeşil enerji türüdür.

Suyun akışkanlığını önce mekanik enerjiye sonra da elektik enerjisine dönüştüren sistemlere hidroelektrik santrali olarak adlandırılır. Aynı şekilde havanın yani rüzgarın akışkanlığını önce mekanik enerjiye sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sitemlere de rüzgar santrali adı verilir.

11 Kasım 2016 Cuma

Yenilenebilir Enerji Fuarı

Ülkemizde her yıl yenilenebilir enerji alanında birçok fuar gerçekleşmektedir. Yeşil enerjiye ilgi duyan takipçilerimiz için, birçok önemli bilgi edinebilecekleri bu Yenilenebilir Enerji Fuarlarını listelemek istedik. Umuyoruz ki bu fuarlara göstereceğiniz katılımla ülkemizdeki yeşil enerji farkındalığı çok daha yüksek bir seviyeye ulaşacak ve gelecekte firmalarımız bu fuarları daha büyük organizasyonlar çerçevesinde gerçekleştirecektir.


RENSEF Yenilenebilir Enerji Fuarı
7-19 Kasım 2016 tarihlerinde Antalya'da gerçekleşecek RENSEF Yenilenebilir Enerji Fuarı yer alıyor. Türkiye'nin güney bölgelerindeki enerji ihtiyacına ekonomik ve yeşil çözümlerin sunulduğu fuar, bölgenin en büyük ticari organizasyonlarından birisi olarak gösteriliyor. Fuarın Antalya'da gerçekleşmesinin sebebi, turistlik potansiyeli sebebiyle yabancı yatırımcıların ve yeşil enerji meraklılarının da fuara katılmasını sağlamak olarak belirtiliyor.

10 Kasım 2016 Perşembe

Yenilenebilir Enerji Bakanlığı

Ülkemizde, Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile ilgili çalışmalar T.C Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde kurulan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülmektedir. Yani, adı Yenilenebilir Enerji Bakanlığı olan bir bakanlığımız bulunmamaktadır. Ancak umuyoruz ki gelecek yıllarda Türkiye enerji üretiminin tamamını yenilenebilir, yeşil enerji kaynaklarından karşılamaya başlayacak ve bakanlığımızın adı da Yenilenebilir Enerji Bakanlığı olarak değişecektir.

Yenilenebilir Enerji Bakanlığı

Şimdilik sürdürülebilir enerji çalışmalarını yürüten Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünden bahsedecek olursak; 3154 sayılı kanun çerçevesinde 2 Kasım 2011'de 662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur.

9 Kasım 2016 Çarşamba

Yenilenemeyen Enerji Kaynakları

Teorik olarak bakıldığında doğada, uzun vadede kendisini yenilemeyen hiçbir enerji kaynağı yoktur. Pratikte ise, kömür, petrol ve doğal gaz fosiller ile oluşan enerji kaynaklarının oluşum süreci milyonlarca yılı bulmaktadır. Bu sebeple, bu enerji türleri yenilenemeyen enerji kaynakları olarak kabul edilmektedir ve dünya üzerinde kullanım oranları hızla düşmektedir

Yenilenemeyen Enerji Kaynakları
Dünyada 2050 yılına kadar fosil enerji kaynaklarının tükeneceği bilinen bir gerçektir. Bu kaynakların kendisini kısa sürede yenilemesi mümkün olmadığından, kendisini sürekli olarak yenileyebilen rüzgar ve güneş gibi kaynaklardan enerji üretimine yönelik olan yenilenebilir enerji çalışmaları her gün artarak devam etmektedir.

6 Kasım 2016 Pazar

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile İlgili Projeler

Yenilenebilir enerjiye yatırım hızla artarken, Dünyanın birçok yerinde inanılmaz yenilenebilir enerji projeleri görmeye başladık. Takipçilerimiz için, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi ve kullanımının hangi boyutlara ulaştığını görebilmeleri adına, Dünya'nın yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili projelerini listelemek istedik. İşte size dünyadan en inanılmaz 5 yenilenebilir enerji projesi!

Ivanpah Güneş Enerjisi Santrali


Ivanpah Güneş Enerjisi Santrali
392 MW kurulu güce sahip, dev güneş enerjisi santrali Ivapah, Amerika Birleşik Devletleri'nin son yıllarda yaptığı büyük enerji yatırımlarının başında yer alıyor. Las Vegas'ın 40mil güneybatısında yer alan Mojave Çölü'ne inşa edilen santral, 3500 hektarlık bir alanı kapsıyor. Google'ın da proje ortağı olduğu santralde 173.500 güneş paneli bulunuyor.

3 Kasım 2016 Perşembe

Yenilenebilir Enerji Örnekleri

Konu yenilenebilir enerji olunca, artık herkes rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi en çok bilinen yeşil enerji türlerini örnek olarak sayabiliyor. Biz ise bu yazımızda, en az bilinen yenilenebilir enerji örneklerini sizlerle paylaşmak istedik.


Gelgit Enerjisi


Gelgit Enerjisi

Rüzgar enerjisine benzer şekilde, suyun altına yerleştirilen türbinlerle gelgit olaylarından yararlanarak enerji üretme türüdür. Ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerinin yok denilebilecek kadar az olması sebebiyle, yenilenebilir enerji türleri arasında en çevre dostu, en yeşili sayılabilir. Henüz yaygın olarak kullanılmıyor olsa da, Avrupa'da ve ABD'de, Atlas Okyanus kıyılarında örneklerine rastlanabilir.

30 Ekim 2016 Pazar

Yeşil Enerji Sözlüğü

Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgilere yer verdiğimiz yazılarımızda, bazen çok teknik bir dil kullandığımızı fark ettik. Makalelerimizde yer alan bazı terimlere okuyucularımızın aşina olmayabileceğini düşünerek, bu alandaki bazı terimlerin kısa açıklamalarının yer aldığı bir sözlük oluşturarak sizlerle paylaşmak istedik. Bu mini enerji sözlüğünde hem terimler hem de kullandığımız terimlerin İngilizce karşılıklarına yer veriyoruz.


Yeşil Enerji Terminolojisi



Sürdürülebilir (Yenilenebilir)


Sürdürülebilirlik yani yenilenebilirlik, aslında doğal yaşam temellerimizin güvenliğini sağlamak için gerekli olan tüm tedbirleri kapsamaktadır. Biz ise enerji üzerine hazırladığımız bu blogda çoğu zaman "sürdürülebilir" kelimesini yalnızca "yenilenebilir enerji" anlamında kullanıyoruz.

28 Ekim 2016 Cuma

Dünya'da En Çok Kullanılan Enerji Kaynakları Nelerdir?

Dünya artık sürdürülebilirlik üzerine kuruluyor. Başta batılı devletler olmak üzere, tüm dünya ülkeleri dünyanın geleceğine dair temiz enerji projeleri geliştirmeye çalışıyor. Tüm dünyada fosil yakıtlardan ve nükleerden sağlanan enerji oranı hızla düşerken, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan enerji oranları gün geçtikçe daha çok artıyor. Yine de fosil yakıtlardan tamamen kurtulmak için önümüzde uzun yıllar var.

Dünya'da En Çok Kullanılan Enerji Kaynakları Nelerdir?

2013 yılı verilerine göre Dünya'da En Çok Kullanılan Enerji Kaynakları şöyle sıralanıyor:

26 Ekim 2016 Çarşamba

Yenilenebilir Enerji Yasası

Türkiye'de yenilenebilir enerji son yıllarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın en önem verdiği konulardan birisidir. Bu yüzden bu alandaki çalışmaları kapsamlıca yürütmek, enerji şirketlerini teşvik etmek ve yapılan çalışmaları denetlemek amacıyla Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Ülkemizde yenilenebilir enerji yasası, enerji alanındaki kanunlar içerisinde yer alan maddeler ve yönetmelikler ile şekillenmiştir.

Yenilenebilir Enerji Yasası

Yenilenebilir enerjiyi kapsayan kanunlar şunlardır;


  • 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu
  • 5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun
  • 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu

24 Ekim 2016 Pazartesi

Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kullanımının İllere Göre Dağılımı

Türkiye, coğrafi konumu sebebiyle, Dünya üzerinde farklı yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına en uygun ülkelerden birisidir. Yoğun rüzgar alan bölgeleri, yoğun güneş alan bölgeleri ve coğrafi şekilleriyle ülkemiz sürdürülebilirlik açısından bir cennet olsa da, ne yazık ki bu potansiyel yeteri kadar kullanılamamaktadır. 2016 yılında ülkemizde enerji kullanımının  %80'i fosil yakıtlardan, yani yenilenemez enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Yani, yaşadığımız 2016 yılı itibariyle Türkiye'de enerji kullanımının yalnızca %20'si yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Bu kaynakların kullanımında başı rüzgar enerjisi çekmekte, güneş enerjisi ve jeotermal enerji onu izlemektedir.

Halbuki yalnızca yoğun rüzgar alan Ege Bölgesine ve Karadeniz Bölgesine kurulacak doğru rüzgar enerjisi santralleri ile ülkemizin enerji ihtiyacının %100'ünün buralardan karşılanabilme olanağı vardır. Aynı şekilde yoğun güneş alan Akdeniz Bölgesi de yalnızca güneş enerjisi ile ülkemizin enerji kullanım ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir.

22 Ekim 2016 Cumartesi

Temiz Enerji Kaynakları Nelerdir?

Temiz Enerji Kaynakları

Kendini sürekli olarak yenileyebildiği için hiç tükenmeyecek olan doğal enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji kaynakları denir, doğal olması sebebiyle temiz enerji kaynakları olarak da adlandırılır. Bu kaynaklar genel olarak altı başlıkta toplanır, bu başlıklar şöyledir;
  • Güneş Enerjisi
  • Rüzgar Enerjisi
  • Biokütle Enerjisi
  • Hidrojen Enerjisi ve Hidrolik Enerjisi
  • Jeotermal Enerji
  • Dalga Enerjisinden oluşan su gücü enerjileri ve Füzyon Enerjisi
Bunların dışında, yaşadığımız dünyada ağaçlardan, bitkilerden, nehirlerden, hatta çöplerden bile yenilenebilir ve temiz enerji elde etmek mümkündür. Özellikle son yıllarda dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde de bu yönde enerji çalışmaları yapılmaktadır. Doğru kullanıldığında, yalnızca rüzgar ve güneş enerjisi bile dünya enerji ihtiyacını karşılamaya sonsuza kadar yetecektir.

20 Ekim 2016 Perşembe

Geleceğin Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Günümüzde, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceğimiz dünyasını daha temiz ve yaşanabilir kılması konusundaki araştırmalar hızla artıyor. Özellikle gidecek artan enerji ihtiyacımızın, ucuz ve temiz enerji kaynaklarından sınırsız bir şekilde sağlanabilmesi olanağı, bilim insanlarının ilgisini fazlasıyla çekiyor. Tüm petrol türevleriyle, doğal gaz ve karbonlaşma evresini tamamlamış yüksek kalori değerine sahip doğal kaynaklarımızın giderek tükenmekte olduğu bir dünyanın geleceğinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli olarak kullanımı çok önemli bir yeni araştırma alanını ortaya çıkarıyor. Nükleer enerji konusundaki teknolojik zorluklar ve bilinen uygulama riskleri nedeniyle insanlık Güneş, rüzgar ve hidrojen gibi risk değeri düşük, ekonomik, sınırsız ve yan etkisi olmayan enerji kaynaklarına yöneliyor. Ülkemizde de bu konularda araştırmalara ve gelecekteki enerji gereksinimlerimizin önemli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak için çalışmalara başlamış durumda.

Geleceğin Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Türkiye İçin Geleceğin Yenilenebilir Enerji Kaynağı: Rüzgar Enerjisi


Tasarlanmış makinelerle rüzgarın sahip olduğu sınırsız kinetik enerjinin sürekli olarak elektrik enerjisine çevrilmesine yarayan gelişmiş sistemlere rüzgar türbinleri adını veriyoruz. Hepinizin bildiği gibi ilk rüzgar değirmenlerinin çalışma ilkesi günümüzde hala geçerlidir. Rüzgarın döndürdüğü kanatlar eski değirmen taşlarını döndürmek yerine, artık motorları döndürüyor. Böylece kanatlar rüzgar yardımıyla, tıpkı bisikletinizin tekerleri gibi, bir dinamoyu çevirdiğinde elektrik enerjisi elde etmek mümkün olabiliyor.

19 Ekim 2016 Çarşamba

Doğal Enerji Kaynakları Nelerdir?

Doğal enerji kaynakları, aslında doğadan elde edilen enerji kaynaklarının tümüdür; yani yenilenebilir enerji kaynaklarını da ve tükenebilir enerji kaynaklarını da kapsar. Ancak günlük kullanımda doğal enerji, "doğa dostu enerji" anlamında söylenir ve yalnızca doğaya zarar vermeyen, yenilenebilir enerji kaynaklarını ifade etmekte kullanılır.

Hal böyle olunca elbette ki doğal enerji kaynaklarının başında deniz, güneş, rüzgar, yerküre geliyor. Bu kaynaklardan enerji üretmenin başlıca yolları güneş enerjisi panelleri, rüzgar enerjisi türbinleri, jeotermal enerji ve günümüzde pek de yaygın olmayan dalga enerjisi için paneller kurmaktır. Tüm bu yöntemler ile elde edilen enerji türü sonsuzdur, yani sürdürülebilirdir, doğaldır.

 Bunlar haricinde doğal kaynakları tüketmeye yönelik olan, kömür ve doğalgaz gibi enerji kaynakları yenilenebilir değildir. İnsan oğlunun enerji ihtiyacının her geçen gün arttığı günümüzde, elbet bir zaman gelecek ve kullanımında doğaya da zarar veren bu kaynaklar tükenecektir. Bu yüzden doğal enerjiden bahsederken, doğada bulunan bu kaynaklar kastedilmez. Doğal enerji yalnızca yeşil enerji türleri için söylenir.

17 Ekim 2016 Pazartesi

Türkiye’de Yeşil Enerji Kullanan Şirketler

Ülkemizde yeşil enerji kullanımı gün geçtikçe artarken, yeşil enerjiye en büyük katkı özel şirketlerden geliyor. Türkiye’de üretim yapan yerli ve yabancı birçok firma, ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinden yararlanabilmek, böylece ucuza enerji üreterek maliyetini düşürmek ve çevre dostu bir şirket olmak için birbiriyle yarışıyor.

Dünya'da en çok enerji harcayan firmalar, Google, Apple, Microsoft gibi teknoloji devleri yeşil enerji kullanımında dünya sıralamasında yer alıyorlar. Ülkemizde de bu firmaları örnek alan, çevreye önem veren yeşil şirketleri sizler için araştırdık ve listelemek istedik.


Yeşil Enerji Dostu EnerjiSA
Türkiye'nin birçok bölgesinde kurduğu Rüzgar Enerjisi Santralleri ile enerji ihtiyacının ciddi bir bölümünü rüzgardan karşılayan Sabancı Holding listemizin ilk sırasında yer alıyor. İstatistiklere göre Türkiye'de yaşayan her dört kişiden birinin enerji ihtiyacını karşılayan EnerjiSa'nın 3700 MW kurulu gücünün büyük bir bölümünü yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor.

15 Ekim 2016 Cumartesi

Sürdürülebilirlik İçin Hangi Enerji?

Sürdürülebilir Enerji
Sürdürülebilirlik kavramının en önemli ayaklarından biri enerjidir. Yaşamın hangi alanında olursa olsun (kentleşme, kalkınma, mimari, ulaşım) artan enerji gereksinimine çare bulmak gerekiyor. Dünyanın enerji kaynaklarının sınırlı olması ve sürekli azalan yönde artış göstermesi dünya ülkelerini de enerji politikalarını yeniden gözden geçirmeye ve enerjiyi etkin bir biçimde kullanmaya yöneltiyor. 1973'e kadar ucuz olmaları sebebiyle yaygın olarak kullanılan fosil kökenli yakıtlara karşı 1973 Petrol Krizi nedeniyle bir güvensizlik oluştu ve bu güvensizlik yenilenebilir kaynaklara eğilimi yarattı. Zaman içinde petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ile küresel ısınma ve iklim değişikliği enerjinin çeşitlendirilmesini kaçınılmaz kıldı. 1990'larda kendini gösteren çevre bilinci de yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimini destekledi.

Yenilenebilir Enerjiyi Doğru Tanımlamak


Yenilenebilir enerji, doğanın kendi evrimi içinde, bir sonraki gün aynen mevcut olabilen enerji kaynağını ifade eder. Ayrıca yeryüzünde ve doğada çoğunlukla herhangi bir üretim sürecine ihtiyaç duymadan temin edilebilen, fosil kaynaklı (kömür, petrol ve karbon türevi) olmayan, elektrik enerjisi üretilirken karbondioksit ve emisyonu az bir seviyede gerçekleşen, çevreye zararı ve etkisi konvansiyonel enerji kaynaklarına göre çok daha düşük olan, sürekli bir devinimle yenilenebilen ve kullanmaya hazır olarak doğada var olan hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle, biyogaz, dalga, akıntı enerjisi, gel-git, hidrojen gibi enerji kaynaklarını ifade eder. Atmosferde kirlilik yaratmayan bu enerji kaynakları temiz enerjiler olarak destek gördü.

12 Ekim 2016 Çarşamba

Dünya’da Çevreye En Çok Önem Veren 10 Ülke (2016)

Yale ve Columbia Üniversiteleri her yıl Dünya Ekonomi Forumu'nda (WEF) ülkelerin çevre politikalarını değerlendirdikleri Çevresel Performans Endeksi adında bir rapor yayınlıyor. Orjinal adı Environmental Performance Index olan ve kısaca EPI adı verilen bu raporda ülkelere çevreye verdikleri öneme göre puan veriliyor.

Elbette ki bu puanlama yapılırken, yalnızca ülkelerin yenilenebilir enerji kullanımları dikkate alınmıyor. Su kaynakları ve temizliği, hava kalitesi, biyoçeşitlilik ve habitat gibi birçok etken EPI puanı verilirken dikkate alınan kriterlerden yalnızca bazılarını oluşturuyor. Yine de, tüm bu kriterleri doğrudan etkilediği için iklimlendirme ve yeşil enerji üretimi EPI puanı verilirken dikkate alınan kriterlerin en başında yer alıyor.

10 Ekim 2016 Pazartesi

Yeşil Enerji Nedir?

Yeşil Enerji Nedir?

Güneş ışınları, jeotermal ısı, denizdeki dalgalar, esen rüzgar gibi kaynakları kullanarak üretilen enerjiye yeşil enerji denir. Kömür, doğalgaz, fueloil, nükleer madde gibi kaynakları kulalnarak üretilen enerjiye nazaran yeşil enerji doğaya dostudur ve yenilenebilir. Örneğin kömür enerjisi hem kaynak olarak ucuz hem de kullanılabilir enerjiye dönüşümü ekonomik olmasına rağmen çevreye yaptığı tahribat inanılmaz boyutlardadır.

Yeşil Enerjinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?


Yeşil enerji üretiminde ağırlıklı kullanılan güneş ışınları, jeotermal ısı, rüzgar gibi kaynaklar yenilenebilirdir, yani ya tükenmez ya da tükendiğini insanoğlunun görmeye ömrü yetmez. Yeşil enerji kaynaklarının tek dezavantajı, kaynakların taşınamaz olmasıdır. Yeşil enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmek için santrali kaynağa kurmak gerekir. Lakin bu kaynakların doğada inanılmaz derecede bol bulunması yeşil enerji üretiminde bu dezavantajı göz ardı edilebilir kılmaktadır.

8 Ekim 2016 Cumartesi

Yenilenebilir yani Sürdürülebilir Enerji Kaynaklarından Faydalanma: Yeşil Enerji

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Faydalanma

Şu an en çok kullanılan petrol, kömür, nükleer madde gibi kaynakların hem çevreye olan tahribatı hem de hızla tükenmeye başlaması gibi sebepler insanoğlunu farklı yenilenebilir enerji (sürdürülebilir enerji) kaynaklarından faydalanmaya yöneltmiştir. Yeşil enerji, yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma yöntemlerinin genel adıdır. Aynı zamanda doğal olmasından dolayı yeşil enerji adını almıştır. Dünyadaki insan sayısının da özellikle son yüzyılda önceki yüzyıllara göre katlanarak artmasından dolayı yeşil enerji araştırma ve kullanım çalışmaları hız kazanmıştır. Çok da uzak olmayan yakın gelecekte insanoğlunun en büyük sorunlarından biri olacak enerji kaynaklarının tükenmesi sorununa karşılık yeşil enerji en büyük umuttur. Şu an kullanılan enerji kayakları yeşil enerjinin tersine zaten dünyamıza geri dönüşülmez tahribatlar yapmıştır.

En çok bilinen, kullanılan yeşil enerji üretimi çeşitlerini, yenilenebilir enerji kaynaklarını aşağıdaki tabloda listeledik.