21 Kasım 2016 Pazartesi

Türkiye'de Nükleer Tehlikeler

Bu blogda öncelikli amacımız çevre dostu yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgiler paylaşmak olsa da, okuyucularırmızın çevreye zararı olan enerji kaynaklarını da öğrenmesini böylece yeşil enerjinin değerini daha iyi anlamasını umuyoruz. Bu kapsamda, sizlerle Türkiye'de Nükleer Tehlikenin Boyutlarını paylaşmak istedik.

Mersin'deki Tehlikeler:

  • Mersin Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 60'ını, turunçgil ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu, çilek ihtiyacının ise yarısını karşılıyor. Türkiye'deki seracılığın yüzde 42'si Mersin'de.
  • Akkuyu Koyu; Mersin ile Antalya'nın ortasında. Koyda olası bir kaza bundan Antalya'daki turizm faaliyetlerinin de doğrudan etkilenmesi anlamına geliyor. 2013'te sadece Antalya'ya gelen 12 milyon yabancı turisti göz önüne alacak olursak, bu rakam, Türkiye'ye gelenlerin yüzde 31'ine karşılık geliyor.
  • Çevre Mühendisleri Odası'na göre Akkuyu'da yaşanacak büyük çaplı kazada dört gün içinde radyoaktif bulutlar Akdeniz bölgesi, Ankara ve Konya'yı da içine alacak şekilde 300 km'lik çevreye yayılacak.

17 Kasım 2016 Perşembe

Jeotermal Enerji Nedir?

Jeotermal enerji, yerkürenin ısısının dev jeneratörler tarafından elektrik enerjisine çevrilerek, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. En önemli dezavantajları korozyon ve jeolojik bir sorunla karşılaşabilme ihtimalidir. Çünkü ısı kaynağı çoğunlukla volkanik aktivitelere yakın. Derin sondaj ve enerji yakalamalar için ileri teknolojiler geliştirmek gerekiyor; santrallerin kurulum maliyetleri de oldukça yüksek.

İzlanda'da Evler Jeotermal Enerji ile Isınıyor

Jeotermal enerjinin, dünyanın birçok bölgesinde enerji teminine olan katkısı giderek artıyor. Dünyanın en temiz ülkesi olarak tanınan İzlanda'da kullanılan enerjinin %100'ü çevreyi kirletmeyen, hidro ve jeotermal kaynaklardan elde ediliyor. Evlerin %90'ı jeotermal enerji ile ısınıyor. Aşağıda resminin yer aldığı Hverarond bölgesindeki bu jeodezik kubbenin altında jeotermal bir kuyu var; doğal kaynaklardan sürdürülebilir enerji elde etmek için kullanılıyor.

İzlanda, Jeodezik Kubbe

15 Kasım 2016 Salı

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir?
Ne zaman bir enerji krizi olsa, yenilenebilir ve çevre dostu enerji alternatiflerinden biri olan güneş hatırlanır. Örneğin güneş enerjisine yönelik bilinçli ilgi 1970-1980 yıllarında yaşanan enerji krizi döneminde de altın çağındaydı. Günümüzde enerji kullanımında çevreyi olumsuz etkilemeyen enerji türlerinin kullanımının yaygınlaştırılması düşüncesi yine ön planda. Bu aslında ortak akılın insanlığı getirdiği nokta. Evet yine, yeniden Güneş çağındayız. Bu çağın gereklerini ülke, toplum ve birey olarak yerine getirmek zorundayız. Bu yazıda güneş enerjisi, yüksek sıcaklık uygulamaları ve çeşitli elektrik üretimi sistemleri üzerinde duracağız.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nelerdir?


Günümüze değin, araştırılan konu ve geliştirilen sistemlere bakıldığında güneş enerjisinin ısıtmadan soğutmaya, buhar üretiminden, elektrik üretimine çok farklı uygulamalarda kullanıldığı görülebilir. Güneş enerjisinin en yaygın kullanım alanları arasında sıcak su hazırlama, ısıtma ve serinletme gibi çok başarılı evsel uygulamaları sayabiliriz. Fakat son yıllarda araştırmacılar güneş enerjisinin kullanım alanlarını genişletmek adına özellikle yoğunlaştırıcı sistemlerle güç üretimi üzerinde duruyorlar.

13 Kasım 2016 Pazar

Rüzgar Enerjisi Nedir?


Gözle göremediğimiz havanın bulunduğu ortamın hızlıca şeklini aldığını ve sıvılardan daha hızlı hareket ettiğini göz önünde bulundurursak havanın da aslında bir akışkan olduğunu kabul etmemiz zor olmaz. Kısaca rüzgar enerjisi işte havanın bu akışkanlığını önce mekanik enerjiye, sonra da elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. Hava hiç bitmeyeceği için de rüzgar enerjisi yenilenebilir olduğundan dolayı bir yeşil enerji türüdür.

Suyun akışkanlığını önce mekanik enerjiye sonra da elektik enerjisine dönüştüren sistemlere hidroelektrik santrali olarak adlandırılır. Aynı şekilde havanın yani rüzgarın akışkanlığını önce mekanik enerjiye sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sitemlere de rüzgar santrali adı verilir.

11 Kasım 2016 Cuma

Yenilenebilir Enerji Fuarı

Ülkemizde her yıl yenilenebilir enerji alanında birçok fuar gerçekleşmektedir. Yeşil enerjiye ilgi duyan takipçilerimiz için, birçok önemli bilgi edinebilecekleri bu Yenilenebilir Enerji Fuarlarını listelemek istedik. Umuyoruz ki bu fuarlara göstereceğiniz katılımla ülkemizdeki yeşil enerji farkındalığı çok daha yüksek bir seviyeye ulaşacak ve gelecekte firmalarımız bu fuarları daha büyük organizasyonlar çerçevesinde gerçekleştirecektir.


RENSEF Yenilenebilir Enerji Fuarı
7-19 Kasım 2016 tarihlerinde Antalya'da gerçekleşecek RENSEF Yenilenebilir Enerji Fuarı yer alıyor. Türkiye'nin güney bölgelerindeki enerji ihtiyacına ekonomik ve yeşil çözümlerin sunulduğu fuar, bölgenin en büyük ticari organizasyonlarından birisi olarak gösteriliyor. Fuarın Antalya'da gerçekleşmesinin sebebi, turistlik potansiyeli sebebiyle yabancı yatırımcıların ve yeşil enerji meraklılarının da fuara katılmasını sağlamak olarak belirtiliyor.

10 Kasım 2016 Perşembe

Yenilenebilir Enerji Bakanlığı

Ülkemizde, Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile ilgili çalışmalar T.C Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde kurulan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülmektedir. Yani, adı Yenilenebilir Enerji Bakanlığı olan bir bakanlığımız bulunmamaktadır. Ancak umuyoruz ki gelecek yıllarda Türkiye enerji üretiminin tamamını yenilenebilir, yeşil enerji kaynaklarından karşılamaya başlayacak ve bakanlığımızın adı da Yenilenebilir Enerji Bakanlığı olarak değişecektir.

Yenilenebilir Enerji Bakanlığı

Şimdilik sürdürülebilir enerji çalışmalarını yürüten Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünden bahsedecek olursak; 3154 sayılı kanun çerçevesinde 2 Kasım 2011'de 662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur.

9 Kasım 2016 Çarşamba

Yenilenemeyen Enerji Kaynakları

Teorik olarak bakıldığında doğada, uzun vadede kendisini yenilemeyen hiçbir enerji kaynağı yoktur. Pratikte ise, kömür, petrol ve doğal gaz fosiller ile oluşan enerji kaynaklarının oluşum süreci milyonlarca yılı bulmaktadır. Bu sebeple, bu enerji türleri yenilenemeyen enerji kaynakları olarak kabul edilmektedir ve dünya üzerinde kullanım oranları hızla düşmektedir

Yenilenemeyen Enerji Kaynakları
Dünyada 2050 yılına kadar fosil enerji kaynaklarının tükeneceği bilinen bir gerçektir. Bu kaynakların kendisini kısa sürede yenilemesi mümkün olmadığından, kendisini sürekli olarak yenileyebilen rüzgar ve güneş gibi kaynaklardan enerji üretimine yönelik olan yenilenebilir enerji çalışmaları her gün artarak devam etmektedir.

6 Kasım 2016 Pazar

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile İlgili Projeler

Yenilenebilir enerjiye yatırım hızla artarken, Dünyanın birçok yerinde inanılmaz yenilenebilir enerji projeleri görmeye başladık. Takipçilerimiz için, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi ve kullanımının hangi boyutlara ulaştığını görebilmeleri adına, Dünya'nın yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili projelerini listelemek istedik. İşte size dünyadan en inanılmaz 5 yenilenebilir enerji projesi!

Ivanpah Güneş Enerjisi Santrali


Ivanpah Güneş Enerjisi Santrali
392 MW kurulu güce sahip, dev güneş enerjisi santrali Ivapah, Amerika Birleşik Devletleri'nin son yıllarda yaptığı büyük enerji yatırımlarının başında yer alıyor. Las Vegas'ın 40mil güneybatısında yer alan Mojave Çölü'ne inşa edilen santral, 3500 hektarlık bir alanı kapsıyor. Google'ın da proje ortağı olduğu santralde 173.500 güneş paneli bulunuyor.

3 Kasım 2016 Perşembe

Yenilenebilir Enerji Örnekleri

Konu yenilenebilir enerji olunca, artık herkes rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi en çok bilinen yeşil enerji türlerini örnek olarak sayabiliyor. Biz ise bu yazımızda, en az bilinen yenilenebilir enerji örneklerini sizlerle paylaşmak istedik.


Gelgit Enerjisi


Gelgit Enerjisi

Rüzgar enerjisine benzer şekilde, suyun altına yerleştirilen türbinlerle gelgit olaylarından yararlanarak enerji üretme türüdür. Ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerinin yok denilebilecek kadar az olması sebebiyle, yenilenebilir enerji türleri arasında en çevre dostu, en yeşili sayılabilir. Henüz yaygın olarak kullanılmıyor olsa da, Avrupa'da ve ABD'de, Atlas Okyanus kıyılarında örneklerine rastlanabilir.